13 SETEMBRE 2013

La creativitat de les crasses (2a part)

L'extraordinària varietat de formes i colors de les crasses és inesgotable. En aquesta 2ª part del reportatge La creativitat de les crasses d'estaquem les espècies i cultivars més atractius de vuit gèneres de crasses.

Aeonium

Semblen petites palmeretes amb les seves rosetes de fulles generalment verdes(Aeonium arboreum) a dalt d'una tija d'aspecte llenyós més o menys ramificat. En alguns cultivars el fullatge és borravino(Aeonium arboreum Atropurpureum), fins i tot negre (Aeonium 'Zvartkop'), crema(Aeonium 'Sunburst'), o tricolor (Aeonium ''Kiwi'). Mentre més sol reben, més intensos es mantenen els tons. Donen raïms de floretes estrellades. El gènere és oriünd de les Canàries i abasta unes 40 espècies.
 
Cotyledon

Les espècies i varietats més decoratives d'aquestes crasses sud-africanes llueixen gruixudes fulles, sovint recobertes d'una pàtina blanca d'aspecte cerós que les protegeix del sol, per exemple el Cotyledon undulata, de marges ondulats, o el Cotyledon 'Happy Young Lady', allargades i amb accents morats. Convé no tocar el fullatge per no deixar marcats els dits. Al Cotyledon tomentosa, les fulles llueixen un suau i dens vellut gris, amb petites motes marrons en les vores.
 
Crassula

La diversitat de formes de les espècies del gènere Crassula és sorprenent: a més de la popular Crassula ovata minor, amb la seva silueta de arbret i fulles arrodonides, ideal juntament amb les Crassula ovata 'Compact Sunset ' i Crassula 'Gollum' per simular petits bonsais, hi crásulas que semblen rínxols (Crassula 'Hottentot', a la foto de dalt), cua d'animal (Crassula 'Pangolin') o temple (Crassula 'Buddahs temple'). La Crassula 'Campfire' té fulles escarlata, la Crassula ovata 'Jade Sunset', daurades, i la Crassula exilis cooperi, grisos amb pigues morades.
 
Echeveria

Les mexicanes Echeverias sumen unes 150 espècies que es distingeixen per les seves rosetes formades per fulles de to generalment verd blavós (Echeveria glauca, Echeveria elegans). També n'hi ha rosades, aliladas (Echeveria 'Perle von Nürnberg', Echeveria violescens) i fins i tot morades. Algunes exhibeixen rivets de color a la vora llis de les fulles o ondulat (Echeveria shaviana, Echeveria 'Blue Curls', Echeveria 'Crinoline'). També n'hi ha de fulles vellutades (Echeveria pulvinata, Echeveria setosa). Emeten atractives vares florals.
 
Haworthia

Les haworthias semblen àloes en miniatura per les seves fulles punxegudes disposades en roseta . A la Haworthia fasciata i la Haworthia limifolia són de color verd fosc amb nombroses marques blanques en relleu. Però també hi ha espècies, com la Haworthia retusa i la Haworthia cooperi, de fulles gruixudes, curtes i amb finestres translúcides per on entra el sol. Les haworthias prefereixen els llocs ombrejats i fins i tot toleren l'ombra, el sol torna vermelloses les fulles i els seca la punta.
 
Kalanchoe

El kalanchoe més conegut és el Kalanchoe blossfeldiana, una de les plantes de flor d'interior més populars per la seva acolorida floració. No obstant això, la majoria de les espècies destaquen sobretot per la bellesa del seu fullatge, com el Kalanchoe thyrsiflora, de fulles amples i arrodonides amb un preciós degradat de colors, el Kalanchoe tomentosa, de fulles grisos apelfades amb pigues marrons, o el curiós Kalanchoe Bryophyllum, els plançons neixen en la vora de les fulles.
 
Pachyphytum i Pachyveria

Les arrodonides fulles de les rosetes d'aquestes crasses recorden la forma d'un ou (Pachyphytum oviferum). En moltes espècies estan recobertes d'una cera blanquinosa que els brinda un aspecte translúcid i suau (no s'han de tocar, ja que les petjades són indelebles). Donen precioses flors vermelles amb blanc, agrupades en una tija que penja sobre la planta. Del creuament amb les Echeverias s'han obtingut bells híbrids, com la Pachyveria 'Philomène'.
 
Senecio

Perfectes per a la semiombra, les crasses del gènere Senecio són extraordinàriament diverses: algunes semblen collarets de comptes, com el Senecio rowleyanus i el Senecio citriformis, en forma de petits llimones , ideals per cistelles penjants, altres presenten fulles molt fines i llargues, com el Senecio berbetonicus 'Himalaya' o el Senecio vitalis, i altres, branquillons recobertes d'un dens fullatge revestit d'una espessa pelfa blanca, com el Senecio haworthii i el Senecio kleiniformis.

 

crasas  crasas  crasas  crasas

Llegir 2624 vegades Darrera modificació el Dissabte, 14 Setembre 2013 09:48

Contacta amb la Noguera

NogueraCtra. Molins de Rei km 9.5 , Rubí

telf93 587 20 01 (Botiga)

telf93 699 23 08 (Oficines)

email Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Dissenyat per Turipano360

Horari

De Dilluns a Viernes de 10:00 h. a 14:00 h. i de 16:00 h. a 20:00 h.
Dissabtes de 09:00 h. a 20:00 h.
Diumenges de 09:00 a 14:00 h.