La floració dels rosers és una meravella. No obstant això, sempre hi ha algún fong o pugó disposat a frustrar l'espectacle.

Els pugons i fongs solen ser una visita indesitjable i rebel a la qual molt aviat s'habituen els que cultiven rosers. Una manera de minimitzar el seu assetjament és, per començar, aconseguir plantes fortes i saludables. Això vol dir: 

Situar els rosers en llocs assolejats i espaïosos. Si és en un test, ha de ser profund i d'un diàmetre d'almenys 40 centímetres. L'ideal és que el roser no ho comparteixi amb altres plantes. 

Necessiten bona ventilació i per tant s'han d'evitar les plantacions denses, que impedeixen que circuli l'aire. 

Les males herbes contribueixen a crear un microclima negatiu i serveixen de refugi a les plagues. 

El substrat s'ha de mantenir hidratat, cosa que no vol dir que estigui ple d’aigua sinó fresc, evitant la sequedat de les arrels. 

Estendre una capa de "mulching" contribuirà que es conservi la humitat. 

• És essencial que el test o el forat de plantació comptin amb bon drenatge

• Per assegurar una bona floració l'ideal és aplicar fems compostats dues vegades a l'any. L'excés de fertilitzant afavoreix la proliferació de pugons. 

A l'hora de podar, les tisores han d'estar ben afilades i ajustades perquè els talls siguin nets i no es produeixin estrips.

Si detectes una plaga o fong és imperatiu actuar immediatament per minimitzar el dany. Si tens dubtes sobre el tipus de malaltia fes una foto o porta un full o flor al teu centre de jardineria i demana que et recomanin el producte adequat per a controlar-la.

Crema les fulles caigudes i les restes de poda ja que en ells romanen les espores dels fongs. 

• Un truc per mantenir allunyats els pugons: situa al costat dels rosers una planta de gerani llimona (Pelargonium crispum). El fort aroma cítric de les seves fulles dels espanta.