És sabut que les plantes purifiquen l'aire, especialment les d'origen tropical i subtropical que cultivem dins de casa. Aquestes espècies són capaços d'absorbir les substàncies contaminants disperses en l'ambient, un procés d'enorme valor per a la salut de les persones que es realitza en un 90% a través de les arrels. T'expliquem com ho fan i com pots treure-li partit.

 

L'aire que respirem a l'interior de casa es troba sovint carregat de substàncies poc saludables que no només procedeixen de l'ambient contaminat del carrer sinó també de líquids i materials habituals en l'entorn domèstic. Els productes de neteja, les pintures i vernissos, coles, moquetes, mobles, aparells electrònics ... alliberen compostos orgànics volàtils -benceno, tricloroetilè, formaldehid, toluè, ftalats, amoníaco-, al·lèrgens, àcars, espores de floridura ... als quals se sumen el diòxid de carboni, la pols fina i el diòxid de nitrogen que provenen sobretot de l'exterior i del fum de la combustió del tabac, les veles o la xemeneia.

 

Quan els ambients de la casa o l'oficina no es ventilen adequadament, l'alta concentració d'aquestes substàncies pot provocar l'anomenat síndrome de l'edifici malalt, que es tradueix en malestar -dolor de cap, irritació de les mucoses, marejos, lagrimeo-, dificultats per dormir, cansament, problemes de concentració ... Nens, gent gran i al·lèrgics són els més sensibles als seus efectes.

 

L'aïllament tèrmic que exigeix? l'estalvi energètic no contribueix precisament a gaudir d'uns ambients ventilats. Comptar amb una atmosfera neta, lliure o almenys amb una baixa concentració d'aquestes substàncies, és sobretot important en els espais on es passa més temps: el despatx, la sala, els dormitoris ...

Per pal·liar el problema es poden obrir les finestres diverses vegades al dia o instal·lar purificadors d'aire. No obstant això, la solució més natural està en les plantes i el seu potencial depurador, una qualitat que se suma a les seves altres avantatges: produeixen oxigen, consumeixen diòxid de carboni, humidifiquen l'ambient, serveixen per esmorteir el soroll, ia més decoren omplint de vida verd qualsevol entorn, amb beneficiosos efectes psicològics de relaxació i calma.