Floreixen sense parar tot l’estiu i creixen bé en testos com més profunds millor.

Els seus esvelts caps florals, que s’eleven sobre un manat de llargues fulles acintades, fan de l’agapant una planta perfecta per a omplir de blaus i blancs una terrassa o un pati. A més, és tan elegant com resistent a la sequera i poc exigent en el conreu.

Entre Juny i principis de la tardor, la floració dels agapants és una incessant explosió de blaus i blancs.

Al’extrem d’uns escaps que poden arribar al metre d’alçada esclaten grans umbel·les que agrupen nombroses flors en forma de trompeta. El color més habitual és un intens blau cel, però últimament les tonalitats abunden en tots els matisos imaginables, des de violeta fosc fins al celeste més pàl·lid, a més del blanc immaculat.

Els cultivars que es van exhibir l’any passat durant el Chelsea Flower Show de Londres incloïen flors bicolors ‘Twister’, blanques per dins i blaves per fora; ‘Melbourne’, de flors gairebé blanques amb una línia blava marcada a cada pètal, entre d’altres i fins i tot un setinat escap negre (‘Black in Black’).

Els híbrids difereixen a més en la silueta i la grandària de la planta, el llarg de l’escap o de les fulles, la forma de la flor (n’hi ha de trompetetes dobles, com el ‘FlorePleno’) i l’època de la floració.

L’agapant (Agapanthus africanus principalment) i els seus híbrids porten segles als jardins, però aquest any el Flower Council of Holland aposta per ell com la gran planta protagonista de pati.