Un estany, per petit que sigui, és un món aquàtic ple de vida materialitzada en les formes més diverses que es pugui imaginar. 

Estranys insectes, amfibis de complexos cicles vitals, minúsculs microorganismes planctònics són alguns dels seus habitants.

A més d'aportar frescor i harmonia al jardí, un estany pot contribuir de forma significativa a la biodiversitat, sempre que permetis que s'estableixi la comunitat natural pròpia d'aquests hàbitats. De passada comptaràs amb ajuda en el control biològic de molts dels organismes menys desitjats al jardí: nombrosos invertebrats aquàtics depreden eficaçment sobre les larves de mosquits, per exemple, mentre que les libèl·lules i orenetes, entre d'altres, els donen caça en la seva fase adulta ... 

Des del punt de vista didàctic, tindràs l'ocasió de gaudir observant amb els teus fills el sorprenent equilibri ecològic que es desenvolupa en aquests ambients.

Perquè aquest singular ecosistema es sostingui en el temps has de prendre algunes precaucions: empra amb cautela els fitosanitaris, ja que els seus habitants són sensibles a ells, i tingues en compte que els peixos i les tortugues aquàtiques que solen afegir-se a l'estany com adorn són tan voraços que poden acabar amb tota forma de vida.