• Amfibis

Granotes, gripaus i aquests bells dracs en miniatura que són els tritons requereixen del medi aquàtic per reproduir-se i completar el seu desenvolupament larvari, de manera que si l'estany presenta les condicions adequades -absència de substàncies químiques, depredadors al·lòctons (és a dir, no autòctons) , vegetació, etcètera- acudiran a ell. La seva presència es traduirà en sonors cants, postes d'ous, el nedar tranquil dels capgrossos i la seva metamorfosi ... A més, el jardí es beneficiarà de la tasca que exerceixen els adults en el control d'invertebrats com cucs, cargols i llimacs.

• Cavallets del diable i libèl.lules

Les larves d'aquests preciosos insectes alats es desenvolupen en el fons de l'estany, on habiten i s'alimenten d'altres invertebrats fins que surten de l'aigua i, posats sobre vegetació emergent, completen la seva metamorfosi. En aquest moment, deixen enrere una muda o exuvia, per llançar-se a l'aire i oferir l'espectacle de les seves colorits vols.

• Sabaters (Gerris lacustris)

Les seves llargues potes cobertes de pelets hidròfobs permeten a aquests simpàtics insectes mantenir-se sobre la superfície de l'estany i desplaçar-se amb gran agilitat per donar caça als petits invertebrats que cauen a l'aigua.

• Puces d'aigua (Daphnia sp.)

Són uns petits crustacis filtradors que s'alimenten de plàncton i constitueixen al seu torn l'aliment de molts altres organismes de l'estany. Amb l'ajuda d'una lupa es poden observar les dues grans antenes gràcies a les quals neden com a saltets, els seus grans ulls i fins als batecs del cor.

• Canonets

Són larves de frigànies, que construeixen unes característiques càpsules allargades per protegir el seu abdomen, unint mitjançant un fil de seda diversos materials (grava, fusta, etcètera) que troben en el fons de l'estany.

• Cargols aquàtics  (Limnaea  sp.)

Els seus ous arriben a les potes de les aus que s'acosten a beure. Ramoneando consumeixen gran quantitat d'algues i altra vegetació, el que els converteix en uns valuosos netejadors de l'estany.

• Ditiscos o escarabats bussejadors

Són grans depredadors. Entre les seves preses es troben des gusanillos fins capgrossos. Bussegen gràcies a una reserva d'aire sota els seus èlitres (el seu parell d'ales dures), pel que han de treure el cap a la superfície de tant en tant.

• Xinxes d'aigua

Entre elles destaquen el nedador d'esquena (Notonecta sp.) I l'escorpí d'aigua (Nepa cinerea), el nom del qual fa referència al gran fibló que té a l'extrem de l'abdomen i que no és més que un tub respiratori.

• Altres animals

A aquesta fantàstica cohort d'éssers que colonitzen els estanys se sumen altres visitants que s'apropen a ells a la recerca d'aigua i aliment: inofensives colobres d'aigua (Natrix maura), que depreden sobre capgrossos i invertebrats, endreçats ocells que triaran zones someres per banyar-se , eriçons i ratpenats.