Segur que has sentit parlar dels superaliments vegetals, veritables concentrats de fitonutrients, antioxidants, minerals i fibra alimentària, extraordinàriament beneficiosos per a la salut. Molts estan envoltats d'un halo d'exotisme pel seu origen en països remots. No obstant això, no cal anar-se'n tan lluny: molts dels productes habituals en els horts mediterranis comparteixen aquestes qualitats. Demana al teu centre de jardineria La Noguera el fullet Els súper aliments que pots cultivar a casa i redescobreix la riquesa nutricional de moltes hortalisses, baies, fruites i aromàtiques que pots conrear a l'hort de casa.

Totes les verdures, fruits i plantes aromàtiques contenen en major o menor mesura una sèrie de propietats nutricionals imprescindibles per a una bona alimentació. Però alguns són especialment rics en un o diversos nutrients i, per tant, altament beneficiosos per a la salut: aquests són els superaliments.

Molts dels avui anomenats superaliments provenen de països llunyans, com la quinoa, les exòtiques baies de Goji, el açaí, o l'physalis o baia dels Andes; fruita seca com la nou amazònica o castanya de Pará; espècies com la cúrcuma i el gingebre; verdures com el kale, llavors com les de chía ... No obstant això, la llista també inclou l'oli d'oliva, fruita seca típics de la dieta mediterrània com les nous, ametlles i avellanes, i moltes de les hortalisses habituals en els nostres horts.

No obstant això, aquests superaliments, com passa amb qualsevol aliment, mai contenen per si sols el conjunt de nutrients indispensables per a una dieta equilibrada. 

Com adverteixen els experts en nutrició, no existeixen els aliments miracle, per tant, ni tan sols els superaliments poden reemplaçar una alimentació variada i diversificada, encara que siguin molt saludables (si es consumeixen en la seva justa mesura) i l'enriqueixin de manera extraordinària.