El pèsol (Pisum sativum) és una delícia gastronòmica que pots cultivar fàcilment en el teu hort familiar o fins i tot en un contenidor en una terrassa assolellada.

Es poden sembrar des de la tardor fins al començament de la primavera, segons la regió climàtica. El moment de la sembra de determinar també l'època de collita.

La infinitat de varietats que existeixen et permetrà triar la que millor s'adapti a les teves possibilitats. 

Què són els pèsols llàgrima de Costa?

Els pèsols 'Llàgrima de Costa' són una varietat única que es conrea exclusivament en cinc hectàrees de la costa guipuscoana (Getaria). Tot el cultiu es realitza de manera artesanal i es cull manualment a primera hora del matí, escollint una a una les beines en el seu punt òptim de maduració. A causa de la seva escassa producció arriba als 200 euros / kg. Aquesta delicatessen, també anomenada caviar verd, es consumeix en cru o després d'un lleu cuinat.

(Foto1) Tirabec (Bisalto-Cometodo) varietat autòctona que es cultiva per les seves beines amples i aixafades, que es poden menjar crues en amanida o cuinades. Es cullen quan estan tendres i el pèsol encara no ha engrossit. És una varietat de enramada.

(Foto2) Pèsol 'Petit Provençal' o 'Negret' varietat de pèsol nana (40 centímetres d'altura) amb beines de color verd fosc d'uns nou centímetres. Les llavors són petites, rodones i de pell llisa. És molt precoç (es pot començar a collir als 60 dies de la sembra) i productiva. És rústica. 

(Foto3) Pèsol 'Alderman' (Telèfon) varietat de enramada que arriba 150 centímetres d'alçada. Les beines són molt llargues i corbades (12 cm). És rústica i productiva. 

(Foto4) El pèsol d'olor (que no es menja) és una lleguminosa molt semblant al pèsol comestible, que es conrea per les seves fragants flors dels més diversos colors. És important recordar que el seu fruit és tòxic.