Un porxo o un pati convertits en un hivernacle? O un hivernacle moblat on passar bones estones entre el verd i les flors?

Això és un jardí d'hivern, un espai amb grans vidrieres perquè les plantes rebin bona llum, però confortable per fer vida en botànica companyia durant els mesos més freds de l'any. ¿Excés de sol espanyol? Res a un tendal o estor no puguin remeiar.

Imagina't esmorzant un matí de sol de tardor entre la teva magnífica col·lecció de plantes d'interior. Escoltant música, llegint o escrivint entre testos de begònies, palmeres, falgueres, ciclàmens, orquídies en flor ... gaudint de la llum del matí però a l'abric del fred exterior. 

Al nord d'Europa i els EUA, on la llum solar és tan apreciada, criden a aquests espais winter garden -jardí d'hivern-, garden room -Habitació-jardí-, Sunroom -Habitació solar-, o Conservatory, un terme que és tant sinònim d'hivernacle com de porxo amb sostre de vidre.

Aquestes grans caixes de vidre perllonguen la casa cap a l'exterior amb tots els avantatges d'un confortable interior, però a més permeten donar curs a l'entusiasme jardiner tot l'any. Els espais d'aquest tipus són també habituals en el nord d'Espanya, sense oblidar els tradicionals miradors, els amplis finestrals orientats al migdia deixen entrar la llum en abundància, condició necessària per conrear plantes en un interior.

Tendals que s'instal·len per sota del sostre de vidre (com a la foto), cortines, estores i venecianes permeten regular perfectament l'entrada de sol directe. Quan plou, els sostres de vidre ofereixen una estanquitat perfecta i converteixen l'espai en un malenconiós refugi ple de calma.