Adobs i fertilitzants són productes diferents, però tots dos compleixen la funció de nodrir el sòl i afavorir el creixement de les plantes i els seus fruits.

 

Una forma bàsica de diferenciar-los és dir que els adobs tenen principis actius orgànics, mentre que en els fertilitzants aquests són artificials. No et preguntis quin dels dos és millor, pregunta't què necessita la teva plantació. Generalment, a l'hort és beneficiós fer servir adobs orgànics com a mínim un cop l'any, preferiblement a l'hivern. Aquest adob pot ser humus de cucs (també conegut com a vermicompost), fems o un compost casolà fet per tu mateix.

Hi ha un detall important: amb els fertilitzants pots aportar al teu hort exactament el que necessita. El fet és que totes les plantes necessiten un bon equilibri dels seus elements (Nitrogen, Potassi, Fòsfor, Calci i Zinc), però quan en falta un d'ells es nota a la planta, a les seves fulles, a les seves flors... Quan vegis alguna carència de brillantor, de color o de força, consulta-ho amb els experts del teu centre Jardinarium i ells et diran quin tipus de fertilitzant necessites per tornar tota la seva esplendor a la teva collita. A més, quan escullis un adob o un fertilitzant, hauràs de tenir en compte algunes variables com el tipus de sòl, el tipus de cultiu o fins i tot la quantitat de reg a què estarà sotmès. Per a sòls arenosos, per exemple, has d'escollir un adob o fertilitzant ric en Potassi ja que és un dels elements que més es perd a cada reg. També és Potassi el que volen els tomàquets i moltes verdures per aconseguir un bon desenvolupament del fruit y un gust més intens. Però tranquil, també existeixen els fertilitzants universals que serveixen per a quasi tot i ens faciliten l'elecció.

Sigui com sigui, tingues en compte que un hort ben nodrit és un hort més sa i amb menys probabilitats de rendir-se als efectes de fongs i plagues d'insectes. I per suposat, amb molta més energia per donar-te els seus fruits!