Cerca bé aquest lloc especial a la teva terrassa, al balcó o al jardí on crearàs el teu hort urbà, perquè aquí és on començaran a créixer els teus àpats més saludables.

Quan comencis a cuidar el teu hort, sense adonar-te’n, se’t passaran les hores cuidant els teus cultius i gaudint d’aquest contacte amb la terra, amb la natura, amb els resultats del teu treball. Cuidaràs cada tomàquet pensant en com l’assaboriràs després al teu plat, cada ceba, cada pastanaga. Com, doncs, no has d’intentar que aquest lloc sigui el millor perquè tot surti a la perfecció?

Tria el lloc amb més hores de sol, perquè la majoria d’hortalisses necessiten moltes hores de sol per madurar correctament. Un lloc que estigui a prop d’una presa d’aigua, per no haver de muntar complicades canonades ni fer massa viatges amb pesades regadores. I un lloc que estigui raonablement protegit de vent, perquè asseca les plantes, especialment les més joves. Cerca bé aquest lloc especial a la teva terrassa, al balcó o al jardí on crearàs el teu hort urbà, perquè aquí és on començaran a créixer els teus àpats més saludables. Si la teva terrassa o balcó rep poques hores de sol al dia, no et desanimis! Encara pots tenir-hi un hort. Hi ha espècies que funcionen bé en semiombra, com les verdures de fulles verdes (enciam, espinacs, ruca, escarola) i les herbes culinàries (julivert, coriandre, menta) que només necessiten entre tres i quatre hores de sol al dia; les cols en general i la coliflor, entre tres i cinc hores; els pèsols, entre quatre i cinc hores; i, oh sorpresa, les maduixes, gerds, nabius, groselles i mores, es consideren pràcticament d’ombra!

Al jardí, pots plantar l’hort directament sobre el sòl, però si aquest no és molt fèrtil pots fer-ho en llits de cultiu. Són tancats de taules de fusta d’uns 20 cm d’alt que s’omplen amb substrat. En una terrassa gran pots utilitzar calaixos de cultiu, que són grans i estables contenidors recolzats a terra on hi caben molts exemplars d’hortalisses. També a terra hi podem posar les bosses de cultiu, més petites, lleugeres i manejables. En els últims anys s’han posat molt de moda les taules de cultiu, que són com calaixos amb potes altes, perquè s’adapten a molts espais, es poden trobar en diferents colors, materials i estils i perquè, en no haver-te d’ajupir, és molt còmode treballar-hi. També pots tenir algunes varietats en testos i en jardineres, només cal una mica de profunditat.

Com veus, les varietats són moltes. A Jardinarium t’ajudaran a triar la millor opció per al teu espai. Ara només falta que t’entri el cuquet de l’hort (el bo!) i comencis a cultivar el teu.