Si tens un jardí, tens restes vegetals que pots fer servir per enriquir les teves plantes. Afegeix-li algunes restes de la cuina i ja ho tens!

La mala premsa del compostatge casolà és només això: mala premsa. Es diu que fa mala olor, que és un embolic el que se li pot afegir i el que no, que tampoc serveix de res... Tot fruit del desconeixement o, en el millor dels casos, d’una mala experiència en provar-ho i equivocarse. Però tots ens equivoquem alguna vegada, i no sempre ens ha de sortir tot bé a la primera, no? Si aquest és el teu cas, ens atrevim a demanar-te que li donis una segona oportunitat al compostatge. Si tens dubtes de com realitzar-ho correctament, als centres Jardinarium et podem aconsellar. Si ho desitges, hi ha compostadores tèrmiques que faciliten i acceleren el procés, fent-ho molt més efectiu que el de les tradicionals piles obertes de residus (a més, a nosaltres no ens sembla que aquestes piles quedin molt boniques en un jardí). I ara, una dada curiosa per acabar d’animar-te a compostar: saps que si es compostessin els residus orgànics de totes les cuines i jardins, s’estalviaria un 40% de les escombraries que es cremen o es llencen als abocadors?

El compost és un producte gairebé miraculós per al jardí. L’anomenat “compost ràpid”, fosc, amb grumolls i molt ric en nutrients, està a punt després d’unes vuit o deu setmanes. Barrejant-lo lleugerament amb la terra, crea juntament amb els minerals d’argila presents a terra un humus durador i molt valuós, i el sòl aconsegueix una estructura lleugera i solta. També pot aplicar-se en forma de capa d’humus de diversos centímetres, per impedir el creixement de les males herbes, evitar que el sòl s’assequi i protegir dels canvis de temperatura.

Per fer el teu compost, pots utilitzar la majoria de restes de jardí: fulles caigudes, restes de les podes de tanques, de plantes vivaces i de tallar la gespa, restes de plantes marcides, branques fines, o les branques grans tallades a trossos petits, terra sobrant de canviar plantes de testos, cendres de fusta... De la cuina es poden emprar les restes de fruites i verdures fresques (sense cuinar), els filtres de cafè i les bosses de te.