L'elegant flor de la dama d'Alexandre Dumas i les jaquetes de Chanel té entre febrer i abril el seu moment més esplèndid. Contra el fons verd fosc de la seva brillant fullatge s'obren les corol·les vermelles, escarlata, rosades, blanques, en un sorprenent desplegament de formes. Conèixer les exigències d'aquestes belles fa possible gaudir de la seva companyia.

Si la Camellia sasanqua i la Camellia hiemalis donen les seves flors en tardor-hivern, els capolls de la Camellia japonica, la Camellia reticulata i la híbrida Camellia x williamsii es mantenen tancats diversos mesos més per esclatar entre febrer i abril en espectaculars corol·les.

Durant molt de temps, aquestes plantes han tingut fama de difícils, excepte a Galícia i l'occident d'Astúries, regions particularment aptes per al seu cultiu per les seves terres àcides i humíferas i el seu clima humit i plujós. Acidòfiles com són, les camèlies pateixen els efectes de la calç.

No obstant això, la seva espectacular floració de primavera al Real Jardí Botànic o en els grans testos grossos del Museu Thyssen, a Madrid, per exemple, demostra que en les regions on predominen els terrenys calcaris també és possible conrear aquests bells arbusts. 

El pH del substrat sempre es pot corregir, el que és encara més fàcil si es cultiven en test. El problema més important és la presència de calç en l'aigua de reg, encara que pot solucionar-se fent servir aigua de pluja o, si es tracta d'aigua neutra, acidificándola.