Cols, llombardes i coliflors. Bledes, espinacs i encenalls. Escaroles i enciams d'hivern. Pastanagues, remolatxes, naps, porros... L'hort de tardor-hivern és d'allò més variat, alimentari i substanciós. Aprofita que en la gran majoria de les regions espanyoles és possible conrear tot l'any i omple la teva taula d'hortalisses recent collides. Les sembres comencen a l'estiu.

• Preparar el terreny: A principis de juny remou el terreny amb ajuda d'una aixada o motoaixada i incorpora fem madur a raó de 3-5 quilos per metre quadrat, sense oblidar-te de enterrar immediatament, ja que la calor de l'estiu s'evaporaria a tota velocitat el nitrogen que conté.

• Dissenyar l'hort: Un cop abonat, dissenya l'hort tenint en compte la rotació dels cultius (no has de repetir el mateix cultiu en el mateix terreny). Si comptes amb reg per degoteig o mànega d'exsudació podràs deixar el terreny pla; si regues amb mànega hauràs de traçar solcs per on pugui córrer l'aigua.

• Prevenir l'aparició de males herbes: Per disminuir l'aparició de males herbes, que podrien ofegar les plantes acabades de néixer, convé donar un reg uns dies abans de plantar, esperar que germinin, birbar i sembrar a continuació. Aquesta acció, anomenada falsa sembra, evitarà que hagis de birbar el cultiu recentment germinat, la qual cosa és molt laboriós.

• Com sembrar: Sembra directament sobre el terreny les espècies que es cultiven per la seva arrel o bulb (a excepció del porro), ja que no toleren el trasplantament, i els espinacs i bledes. Les pastanagues es sembren a solc, és a dir, escampant les llavors en un petit solc obert amb mànec de l'aixada, que després has de tapar amb sorra de riu. La resta de les espècies es sembren a cops, tenint en compte les distàncies de plantació i el nombre de llavors per cop que vinguin indicats en el sobre de llavors.

• Mentre germinen les llavors, mantingues la superfície del terreny humida fins que brotin les plantes, moment en el qual podràs disminuir la freqüència dels regs.

• Aclarida: Quan les plantes estiguin prou arrelades i mostrin entre tres i quatre fulles hauràs de deixar la qual es vegi més forta i eliminar les sobrants mantenint la distància indicada en el cas de les sembres a solc, o el nombre d'individus desitjat per cop .

• Utilitza planters: Aconseguir bons planters per a l'hort exigeix certa experiència, especialment en el cas de coliflors i bròquils. Per això, una bona opció, tant si vols evitar-te treball com si no has fet les sembres a l'estiu, és comprar planters al teu centre de jardineria La Noguera.

• Quan portar els planters al terreny: Tant si plantes planters com si fas el trasplantament del planter al terreny, el millor moment per portar-los al sòl és a última hora del dia. Mantingues les plantes molt ben regades durant la primera setmana fins que arrelin definitivament.

• La collita: Els bròquils i coliflors es recullen segons s'obren les flors. La resta dels conreus es poden mantenir en el terreny i anar cosechándolos segons es vagin a consumir, ja que en terra es conservaran millor que a la nevera o la fresquera. El final de l'horta de tardor-hivern el marca la pujada de la flor dels cultius, que es produeix amb l'arribada de la primavera.