Les atrapamosques, les sarracènies, les darlingtònies, les dròseres, els nepentes... són plantes tan fascinants, les seves trampes per a caçar insectes són pur enginy! El fet que siguin petites no els treu gens de potencial decoratiu. Fixa’t el que es pot aconseguir fer amb elles en testos de disseny.

Pensaves que les carnívores podien donar tant de joc en la decoració verda d’interior? Són petites, sí, però ho compensen amb la seva raresa: les fulles convertides en sofisticades trampes que no deixen de fascinar nens i no tan nens.

Qui no ha provat mai de posar una formiga a la trampa d’una atrapamosques per a comprovar la velocitat amb què és capaç d’engabiar-la? Aquest any, el Flower Council of Holland ja convertit les carnívores en planta d’interior del mes d’agost, en una proposta decorativa on es complementen amb testos ultramoderns.

Les plantes carnívores escollides són força conegudes. Per exemple, les dionees o atrapamosques, Dionaea muscipula, la roseta basal de les quals queda amagada per una multitud de petites trampes en forma de cep.

Quan un insecte (o un dit) frega els micropèls sensitius de l’interior, la trampa es tanca entrecreuant els barrots (cilis) de les vores. A les 24 hores, la trampa s’obre i torna a estar activa. Això sí, l’estimulació repetida acaba alentint la reacció dels ceps.

L’estratègia de la Drosera capensis és molt diferent. De la seva roseta, proveïda d’una llarga arrel (necessita un test força profund), sorgeixen fulles en forma de llargs tentacles amb petits pèls glandulosos vermells o blancs (varietat ‘Alba’) que segreguen unes gotetes enganxoses. La víctima queda atrapada en aquesta rosada letal i quan intenta alliberar-se’n la fulla s’enrotlla, embolcallantla. Aquesta planta, nativa de la regió sud-africana del Cabo, és ideal per a principiants pel seu fàcil cultiu. Entre la primavera i la tardor fa ramells de flors violetes o blanques.