Perquè sigui eficaç, tan important com escollir el fitosanitari necessari per controlar la plaga o el fong que afecten les teves plantes és aplicar-lo bé. Però per a això, el primer que cal saber és com actua: és sistèmic, de contacte, o per ingestió? en què cultius convé utilitzar cada tipus? cada quant temps es pot repetir el tractament? T'expliquem com funcionen aquests productes i t'aconsellem sobre el seu bon ús.

Els fabricants recomanen buscar sempre els productes amb toxicitats més baixes, que no afectin la fauna útil i siguin el més respectuosos possible amb el medi ambient.

Els productes aptes per a jardineria domèstica i agricultura ecològica que trobes actualment al teu centre de jardineria La Noguera persegueixen l'efectivitat amb el menor impacte en l'entorn natural i la salut. En Compo recomanen "intentar buscar sempre els productes amb toxicitats més baixes, que no afectin la fauna útil i siguin el més respectuosos possible amb el medi ambient".

Respectar rigorosament les instruccions

Tot fitosanitari, del tipus que sigui, s'ha d'aplicar tal com indica el fabricant en l'etiqueta: sobre la plaga concreta a la qual està destinat, seguint el mètode d'aplicació aconsellat, i sobre els cultius o plantes autoritzats.

A més de llegir amb deteniment l'etiqueta, s'han d'utilitzar els equips de protecció adequats si s'han de preparar brous (barreges d'aigua i producte), respectar les dosis indicades, i protegir-se correctament durant l'aplicació. "És molt important calcular bé la dosi de brou per a la superfície a tractar". El sobrant de la preparació s'ha d'aplicar en la seva totalitat sobre la mateixa parcel·la o plantes".

Com actuen els fitosanitaris?

Sistèmics

Són aquells que poden circular per la saba de la planta, per la qual cosa s'utilitzen per combatre insectes xucladors que s'alimenten d'ella, com ara pugons, mosca blanca i trips, però també fongs ... Actuen de forma preventiva i curativa i són especialment útils en insectes o patògens que s'amaguen molt bé, lluny de l'abast dels productes que actuen per contacte.

Segons la seva dinàmica, la matèria activa pot ser absorbida per les fulles o les arrels, es transporta vascularment a l'interior de la planta cap amunt o cap avall, protegint-la del tot. L'avantatge és que encara que el producte no s'apliqui sobre tota la superfície de conreu, per aquest caràcter sistèmic acaba protegint tota la planta. Els insecticides sistèmics per saba ascendent tenen la gran avantatge que poden aplicar-se amb el reg, evitant així haver de polvoritzar el producte per via foliar.

Els fitosanitaris sistèmics tenen alta persistència en la planta, amb terminis de seguretat en ocasions molt elevats si s'apliquen en hortícoles o fruiters. En penetrar a la planta deixen una concentració més elevada de residus. Per tant és preferible usar-los en plantes ornamentals, que no es consumeixen. En plantes comestibles és molt important en aquest cas, i també amb tots els altres fitosanitaris, tenir en compte el termini de seguretat, és a dir, el període de temps que ha de passar des de l'aplicació fins a la recol·lecció i el consum dels aliments.

De contacte o enderrocament

Són absorbits per la plaga a través de la cutícula, per tant és clau fer una bona polvorització perquè el producte entri en contacte amb ella. No solen ser molt efectius sobre les que estan molt amagades ni sobre les que poden protegir-se molt bé (com algunes cotxinilles) o les de metamorfosi complexa.

Per ingestió

Han de ser ingerits per la plaga, bàsicament insectes. Els que s'alimenten de gran quantitat de material vegetal, com les erugues, o insectes xucladors com els pugons o la mosca blanca, poden ser molt vulnerables a aquest tipus d'insecticides.

Per inhalació

El producte entra al insecte a través de les vies respiratòries.

En moltes ocasions una matèria activa pot tenir diverses formes d'actuar encara que sol ser més efectiva normalment una d'elles.

Quan actuar?

És important conèixer sobre quines fases de desenvolupament de l'insecte és més efectiu el producte. Sempre és preferible intervenir amb prou feines es detecti la plaga, en els seus primers estadis de desenvolupament i en les primeres generacions. Hi ha productes que només actuen sobre les fases larvàries o de pupa, i no sobre adults.

Cada quant temps cal aplicar el producte?

La freqüència d'ús de cada producte fitosanitari varia en funció de la plaga o malaltia a combatre i el cultiu o planta a tractar. Cal conèixer la persistència del producte sobre la planta per poder establir la repetició dels tractaments. Habitualment les etiquetes reflecteixen clarament els cultius i les plagues sobre els quals actua el producte, la dosi convenient en cada cas, els intervals de tractament i nombre d'aplicacions màximes per campanya.

S'ha d'anar amb compte amb les barreges o aplicacions successives amb altres fitosanitaris, ja que poden resultar contraproduents per al cultiu o perjudicials per a la salut i el medi ambient. En tot cas, no només és imprescindible llegir amb atenció les instruccions de fabricant, sinó també demanar assessorament al te centre de jardineria La Noguera.