Els anturios mai deixen de sorprendre amb les infinites variacions de color i mida dels seus brillants spathes. Aquesta planta tropical que cultivem a l'interior de la casa no és només una de les més decoratives sinó també una de les més resistents.

El vermell és només el color més popular dels anturios. La seva acharolada espata (la flor real és el dau de colors que emergeix alineat amb la tija) ha donat lloc a tota una paleta de tons verds, rosats i crema amb pendents atractius i fins i tot esquitxats... producte d'hibridacions de dues espècies originàries d'Amèrica tropical: Anthurium andreanum principalment i Anthurium scherzerianum, de petits spapaths i daus de taronja.

Els anturios són plantes resistents gràcies a la força de les seves fulles i arrels coriàcies. Si s'ofereixen les condicions mínimes adequades poden conservar les seves flors brillants durant mesos i viure durant molt de temps.

A més d'aquesta àmplia gamma de colors, els anturios vénen en una gran varietat de mides: des d'imponents a compactes fins a mini espècimens. També són plantes purificadores, capaces d'eliminar substàncies nocives del medi ambient.

Els errors que has d'evitar en la cura dels teus anturios

Els anturios són plantes resistents gràcies a la força de les seves fulles i arrels coriàcies. Si s'ofereixen les condicions mínimes adequades poden conservar les seves flors brillants durant mesos i viure durant molt de temps. No obstant això, sovint són víctimes d'una sèrie d'errors bastant comuns:

• Un ambient fred o canvis sobtats de temperatura: Aquestes plantes són tropicals, per tant necessiten un ambient càlid sense grans variacions tèrmiques. La seva temperatura ideal oscil·la entre 18-20o a 28o, mai més de 35o o menys de 15o. Amb el fred les fulles comencen a grogues i les flors a decaure.

• Mala llum o llum solar directa: L'ambient ha de ser molt lluminós. Si és massa ombrívol la planta perdrà verve i deixarà de donar flors. A l'aixella de cada fulla hi ha un rovell que depenent de les condicions de llum pot evolucionar per formar una flor o una fulla. No l'exposeu a la llum solar directa tampoc: un llamp pot causar cremades.

• Sequedat ambiental: Aneu amb compte amb l'efecte dessiccant de la calefacció. La humitat ambiental és un altre factor els errors que has d'evitar en la cura dels teus anturios clau en el benestar d'aquesta planta. El seu ideal és entre el 60 i el 80%, de manera que necessitaràs esprais diaris. Polvoritzar uns 15 centímetres de distància amb aigua destil·lada o plujós (molt millor!). També ajuda que el test es col·loqui en un plat amb còdols i aigua i estigui envoltat de plantes frondoses.

• Sobre-aigua ells: Els anturios malinterpreten l'excés d'aigua sobre el substrat, que pot causar podridura d'arrel. Abans de regar és obligatori comprovar el grau d'humitat del sòl: la superfície s'ha de percebre seca. Per orientar-se: s'han de regar aproximadament cada tres dies a l'estiu i un cop per setmana a l'hivern, tal com exigeix la planta. Si es rega per immersió, mitjançant la inserció de l'olla en una galleda amb tres o quatre dits d'aigua, el substrat s'hidratarà progressivament i homogèniament. Abans de tornar-los al seu lloc, deixeu-los drenar completament.

• Comproveu-los menys: A l'estiu no han d'estar completament secs (com més petit sigui el rígid, més gran és el perill). Si passa caldrà deixar la planta en una galleda amb aigua perquè les arrels es rehidratin.

• Donar-los massa compost: L'excés pot revertir-se en un ràpid creixement vegetatiu, cremades de fulles o una gran vulnerabilitat a plagues com els garrins. Han de rebre fertilitzants (millor si és guano líquid) cada dues o tres setmanes diluït en aigua de reg en dosis reduïdes per la meitat.

• Deixar-los any rere any al mateix test: Cada dos o tres anys apreciaran un canvi de test i la renovació del substrat (és aconsellable un específic per a les plantes d'interior) perquè les arrels gaudeixin de nou d'una terra airejada i rica. No us oblideu de cobrir la part inferior de la rígida amb una capa de drenatge.