Inspirades en les estructures típiques del jardí mediterrani, les pèrgoles representen una bona opció per ampliar la casa cap a l'exterior i guanyar espais de qualitat de vida. Es poden utilitzar per transformar una àmplia terrassa en un racó acollidor, habilitar un porxo summament agradable, o crear racons encantadors dins del propi jardí, estades propícies per relaxar-se o menjar a l'exterior i, a més, a resguard del sol, la pluja i el vent.

De maó, fusta, pedra, formigó o metall, només es necessita instal·lar una pèrgola o pèrgola al jardí, moblar-lo i decorar-lo, per crear un ambient recollit i idíl·lic a casa nostra. Les plantes enfiladisses faran la resta: rosers enfiladissos, glicines, bignonias, clemàtides ...

Quina estructura escollir?

Per escollir el model de pèrgola més adequat, convé tenir en compte, d'una banda, els materials que millor s'adapten a l'estil decoratiu de la casa i, de l'altra, les dimensions adequades en funció de l'espai disponible. També caldrà pensar en les varietats de plantes i flors més recomanables. 

  • Si es disposa de poc espai, el més convenient és optar per un model de pèrgola a manera de porxo, és a dir, que es doni suport a una paret de l'habitatge. Però, a més, les pèrgoles constitueixen un excel·lent recurs per cobrir senders.
  • Si es busca un disseny més lleuger, es pot recórrer als emparrats en arc, una solució idònia per a crear passejos ombrejats. Es tracta d'estructures simples de ferro, de forma corba, que es poden ancorar directament sobre el terreny mitjançant perns a pilars de fusta o ferro. S'uneixen els uns als altres mitjançant distanciadors, també metàl·lics, en els que s'enreden les plantes.
  • En el cas de tenir espai suficient, es pot triar un altre tipus d'estructures independents, i més completes, com els quioscos i pèrgoles. Es poden col·locar en el centre o un racó del jardí, i guanyar amb això un espai per a un menjador, una sala d'estar o un chill out, protegits del sol per lonetes, canyís o plantes enfiladisses.

Quins materials triar?

Metalls com el ferro i l'alumini, o la fusta en una àmplia varietat d'acabats -pi, avet vermell, noguera, caoba, castanyer, i fins i tot pintada de colors: les possibilitats són molt àmplies i decoratives, per adaptar-se al'ambient que es pretén crear.

El que condiciona en gran manera l'elecció del material és l'estil o decoració de la casa. El ferro o la forja, normalment pintats amb pintura de color grafit, solen emprar-se en ambients de tall clàssic, mentre que l'alumini, més lleuger que l'anterior, encaixa millor en espais contemporanis. La fusta casa amb qualsevol estil, però sobretot se sol utilitzar en decoracions més càlides i rústiques. Una bona idea per crear un racó acollidor i sofisticat consisteix a remarcar l'efecte decoratiu dels quioscos de forja cobrint-lo amb gases o plantes enfiladisses.

Ho pots trobar tot al teu Centre de jardineria La Noguera.