El cultiu de l'all és un dels més senzills i agraïts de l'hort. Les baixes temperatures fan de novembre i desembre els mesos més apropiats per sembrar-ho. Pots utilitzar dents sanes de la teva depensa i en poc temps gaudiràs d'uns tendres i saborosos alls tendres, i una mica més endavant, d'aquests deliciosos bulbs, imprescindibles en la majoria dels plats de la cuina mediterrània.

El primer que has de fer és seleccionar els alls que utilitzaràs per a la sembra. Tingues en compte que de cada cap, escull les dents de millor aspecte i més grans, sans i ben desenvolupats, per mantenir les millors característiques de la varietat.

 Pots reproduir els teus propis alls durant alguns anys però a la fi començaran a perdre qualitat. És millor que cada quatre o cinc anys adquireixis nous alls de plantació. 

L'època de plantació pot variar des de la tardor fins a principis de la primavera, però novembre i desembre són bons mesos de referència a Espanya.

Com preparar el terreny

L'all s'adapta bé a diferents tipus de sòls, sempre que no siguin àcids (pH menor de 6,5), encara que els prefereix rics, lleugers i ben drenats, com la majoria de les bulboses. Busca un lloc assolellat, afluixa la terra i afegeix-li adob orgànic (compost o fems) que alliberi lentament els nutrients al llarg de l'cultiu i contribueixi a mantenir una bona estructura i textura. A continuació lábrala fins a obtenir un substrat solt i uniforme. També pots plantar-ho en jardineres i taules de cultiu d'hort urbà.

La plantació de les dents

Les dents s'han de plantar sense pelar i amb la punta cap amunt. Situa'ls en línies, deixant entre dents una mica més del que ocuparia un cap d'all. Pots introduir directament amb la mà si el substrat està bé tou, o fer un solc poc profund, plantar les dents i després tapar-los amb terra.

Com tenir cura del cultiu

• Reg: Els alls poques vegades es reguen. A l'conrear-se en l'època més plujosa de l'any solen tenir prou humitat per créixer. De fet, un reg excessiu o l'embassada poden danyar seriosament la producció. Únicament en cas de sequera es recomana regar una mica.

• Birba: La cura principal que requereix l'all és la birbada. Cal eliminar periòdicament les males herbes per evitar que competeixin amb el cultiu. Una manera de prevenir la seva aparició és encoixinar la terra amb palla neta.

• Protecció contra els fongs: Una vegada que els grans d'all han germinat i les tiges assoleixen uns 10-15 centímetres se sol escampar cendra de fusta sobre les línies per prevenir possibles atacs de fongs com la Roya. També pots aplicar-los un fungicida ecològic basat en equisetonina, totalment biodegradable.