Alfàbegues que fan olor a llimona, a canyella, a regalèssia, a clau ... Les coneixes? Poques aromàtiques ofereixen tantes varietats com aquesta fragant herba tan apreciada en la gastronomia italiana i de el Sud-est asiàtic. Aquestes notes aromàtiques eixamplen el camp sensorial i permeten experimentar nous usos a la cuina i la rebosteria.

La fragant alfàbrega és una herba aromàtica present tant en la cuina italiana com en la de el Sud-est asiàtic. També s'usa en rebosteria.

Sense la aromàtica alfàbrega no existiria el pesto, aquesta salsa que converteix uns senzills espaguetis en un plat d'exquisit sabor. És a més un magnífic complement d'el tomàquet madur. Però també intervé en les exòtiques cuines de el Sud-est asiàtic i fins i tot en sorbets i postres.

Busca les alfàbegues a la secció de plantes aromàtiques al teu Centre de jardineria La Noguera. Les trobaràs en testos i sobres de llavors.

L'alfàbrega és en realitat moltes alfàbegues. Des de la 'Gegant Genovesa' o 'Grand Vert', de fulles grans i amples, que se sol utilitzar per al pesto, i la 'Nana Marsellesa', molt perfumada, a la varietat minimum o 'Full Fina', l'anomenada alfàbrega grega , de fulles petites i forma de bola, ideal per a petites testos. O la 'Chianti', de fullatge purpúreo. 

Fins aquí, totes varietats que aporten l'aroma habitual, però a més hi ha una sèrie de alfàbregues el perfum ofereix matisos especiats:

• Canyella: La 'Cinnamon', per exemple, de fulles mitjanes i flors morades, desprèn una forta aroma a canyella i clau.

• Clau i gingebre: Les grans fulles de la varietat purpurascens fan olor de clau, pebre, gingebre ... Són, a més, d'un preciós color purpuri, que en els conreessis 'Opal', 'Dark Opal' i 'Purple Ruffles' és tan fosc que s'acosta al negre.

• Llimona: Les notes cítriques de l'alfàbrega Ocimum citriodorum i el conrear 'Sweet Lemon' solen estar presents a la cuina d'Indoxina. Són ideals per conrear en test. A més, la seva olor repel·leix els mosquits.

• Regalèssia: La varietat Glycyrrhiza, en canvi, destaca per un potent aroma a regalèssia. S'usa en sorbets, gelats i melmelades, i també en amanides e infusions. Apareix així mateix en la cuina asiàtica. És una planta bonica que llueix matisos vermellosos en els brots nous. També espanta els insectes.