L'olivera admet poda molt bé, fins i tot topiaria, però també es pot permetre créixer lliurement per convertir-lo en un arbre d'ombra. Si vas a podar dur, fes-ho a l'hivern.

 Un lloc espaiós a ple sol

Posa-la en un lloc on puguis tenir prou espai i exposició assolellada. Resisteix fortes gelades, però el fred extrem pot danyar els fruits.

• Qualsevol sòl, però no humit

L'olivera pot créixer bé en sòls pobres i calcaris o amb una mica de salinitat. El que no tolera és l'excés d'humitat, així que assegureu-vos de plantar-la en un sòl que drena bé, i evita separar-se a tota costa. Si la col.loquem al costat d'altres plantes, tria les adequades per al clima mediterrani, de manera que el reg que reben no sigui excessiu per a l'olivera. L'exemple més clar del que cal evitar és plantar-la en una zona d'herba clàssica, que requereix un reg abundant, que podria causar problemes de podridura i fongs.

• Com plantar-la

L'olivera es reprodueix tallant, colant o empeltant als peus de les oliveres, l'olivera silvestre (Olea europaea var. sylvestris), tot i que trigarà molt de temps i paciència a veure'l d'una certa mida donat el seu lent creixement. El més ràpid i segur és comprar un bon exemplar al teu Centre de jardineria La Noguera: n'hi ha de totes les edats, des de molt joves fins a centenaris, molts d'ells de zones agrícoles, ja que toleren molt bé el trasplantament. Inseriu-la en un forat segons la mida del pinzell. Podeu afegir una mica de compost omplint el forat amb substrat, però no massa. Recorda que un excés de fertilitzants, especialment el nitrogen, el farà més vulnerable a les plagues i a l'efecte de les gelades. Quan l'espècimen és jove, és aconsellable lligar el tronc a un tutor perquè creixi directament fins que pugui sostenir la tassa per si mateix. Idealment, plantar-lo a finals d'estiu o principis de tardor.

• Quant reg necessites

Durant el primer any s'ha de regar amb freqüència per assegurar-se que arrela, així com a l'estiu. El reg es pot espaiar a mesura que l'arbre s'assenta a terra i les seves arrels s'han estès prou. Una olivera adulta no necessita reg per viure, encara que algunes preses d'aigua (sense excés) poden contribuir a produir més fruites.

• L'abonament

Les oliveres destinades a la producció es solen abonar regularment, tant a terra com amb adobs foliars, i més encara en oliveres de regadiu. A les oliveres d'un jardí és suficient aplicar fertilitzant orgànic (compost o fem) un cop l'any al voltant de l'arbre. Barrejar-ho bé amb el substrat de manera que estigui enterrat. El millor moment per fer-ho és a la sortida de l'hivern, i en climes càlids lliures de gelades, a la tardor.

• Quan no produeix fruita...

La verema és una característica de l'olivera que consisteix en l'alternança d'anys d'alta collita i altres amb molt poca producció. Per tant, no es preocupi o pensi que el seu arbre està malalt si després d'un any ple d'olives dóna pocs el següent. És una tendència general en l'espècie, encara que hi ha varietats en què és més comú que en altres. Els cultius intensius intenten reduir la collita amb reg, neteja o collita primerenca de fruites.

• Poda o no poda?

L'olivera admet poda molt bé, fins i tot topiaria, però també es pot permetre créixer lliurement per convertir-lo en un arbre d'ombra. Si voleu podar-ho heu de fer-ho a l'hivern, si és possible al final, de manera que les ferides es curin abans amb el creixement de la primavera. En zones on floreixen aviat es recomana podar quan estan en floració per saber quant alleugerir.

Creixement lliure: Només cal realitzar la poda de neteja essencial en cada arbre, eliminant branques, ventoses mortes i creuades.

Poda d'entrenament: Durant el primer any s'està eliminant les branques laterals inferiors en verd. Quan l'exemplar superi l'alçada d'un metre tria tres guies, que seran els tres braços principals en el futur. En els anys següents, quan la planta ja estigui ben estructurada haurà de treure les branques per sota de la creu, les ventoses inferiors i les branques que creixen cap a dins o estan ombrejades.