Frondós i resistent com tots els ficus, però amb fulles grans i brillants. No es tracta només del gomer, ara amb sorprenents varietats pastís, sinó de la citada Ficus lyrata i altres espècies no tan conegudes però inigualables a l'hora d'omplir ambients interiors amb exuberància verda.

Igual que les plantes d'interior, el ficus no necessita presentació. La seva fiabilitat, gran facilitat de cultiu i la seva exuberantitat els han fet molt populars. Com més, el ficus benjamina verd i variegat. Però en els últims temps, el més apreciat per les seves enormes fulles amb costelles cridaneres és el Ficus lyrataperfecte per omplir un espai de verd només col·locant-lo en un racó: un únic exemplar és suficient, tal és la seva imponent presència. A la seva Àfrica natal, les seves fulles brillants poden arribar als 40 centímetres. Per a espais petits una alternativa és el cultivar compacte 'Bambino', amb fulles més petites i gruixudes.

El gomer no passa d'estil

No obstant això, entre els grans ficus de fulla cap és tan popular com el gomer (Ficus elastica), el més resistent i patit de tots, un clàssic de les sales dels anys 60 i 70 i des de llavors un comú en entorns interiors. Les seves grans fulles llustres, lúcides i ovalades, soldades per una costella central marcada, afegeixen la seva tendència a desenvolupar una silueta columnar, per la qual cosa no prenen molt espai malgrat la mida de les fulles. Darrerament s'han desenvolupat cultius molt atractius amb tons crema, rosa i vermell, com el 'Ruby'.

On col·locar-los: Ficus de fulles grans donen el millor quan es col·loquen sobre un fons il·luminat, de manera que destaquen la brillantor, la forma i les costelles de les fulles. Per cert, gaudeixen de la llum que necessiten. Els gomers són els que necessiten un ambient més brillant, especialment si són variegats; fins i tot gaudeixen del sol directe del matí. L'altre ficus esmentat viu millor en un espai amb semi ombra i lluminós. Si l'espècimen tendeix a inclinar cap a la llum és aconsellable girar el test de tant en tant, però sense canviar de lloc. No porten bé els canvis d'ubicació, ja que adaptar-los és una gran inversió d'energia.

Reg: El substrat sempre ha de romandre lleugerament humit. El reg s'ha de dur a terme quan la superfície de la terra es percep per assecar-se i sempre amb moderació. No porten bé l'aigua sobrant a terra. A l'hivern necessiten molt poc reg.

Val: Una ingesta quinzenal de fertilitzants per a plantes verdes diluïdes en aigua de reg els proporcionarà els nutrients necessaris.

Substrat i test: S'han de plantar en un test una mica més gran que l'original. El substrat es pot utilitzar per a plantes d'interior o universals. Per garantir unes bones condicions de cultiu, s'han de trasplantar cada un o dos anys en un test lleugerament més gran.

Neteja: Per eliminar la pols acumulada a les fulles, simplement netegeu-les amb aigua i una mica de sabó o rentavaixelles. L'ús de brillantors pot danyar les fulles. En els mesos més càlids és recomanable treure'ls per un moment per refredar-los sota la pluja o donar-los una dutxa amb la mànega.

Plagues: Cochineal cey, especialment, pot aparèixer a la part inferior de les fulles. Encara que laboriós, el mètode menys agressiu per a la planta és alliberar-lo a mà amb un drap humit.

Animals de companyia: Igual que amb tots els ficus, les fulles i la saba que alliberen són tòxiques per a les mascotes.