Per què no aportar als ambients interiors la sensació de frescor que evoca les cales? Entre maig i juny i octubre, els cultivadors compactes, ideals per a testos, d'aquestes plantes de fulles de torba i tiges s'omplen d'espates en forma d'embuts tancats de colors.

En els últims anys, les cales (oficialment (Zantedeschia spp.) sorprenen per la gamma de colors de les seves flors  de les espatases en realitat, bràctiques que envolupa els espasmes en forma de dit que són les veritables flors d'aquestes plantes  i la seva forma compacta.

Les cales es casen amb qualsevol decoració, però l'artesà i l'ètnia són seves, una unió al seu origen africà.

Aquestes plantes vives de llarga vida gràcies al seu rizoma carnós, floreixen des de mitjans de primavera fins a octubre, sempre que se'ls proporcioni un ambient lluminós, suficient reg - cal recordar que en exterior troben el seu hàbitat ideal a la vora de l'aigua - i poc més.

Als jardins és més comú la Zantedeschia ethiopica, la cala blanca o gankedraz de tota la vida, però també es poden plantar aquestes varietats de flors de colors. Són capaços de suportar fins a -12o (zones 8-11).

Quina cura necessiten les cales?

Les cales són plantes duradores i no són massa exigents en la cura. A l'interior de la casa solen donar flor durant dues o 12 setmanes, i més temps en exterior, especialment si les temperatures no són massa càlides o fredes. Ofereix aquestes condicions:

• Llum: Fer-los un lloc brillant però fresc perquè la floració continuï. Si vols tenir-los a l'aire lliure, col·loca'ls en un lloc on només rebin el sol del matí, o a l'ombra sempre que sigui brillant.

• Reg: Donar-los aigua de forma regular i assegurar-se que el sòl mai s'assequi.

• Val: Establir fertilitzants per a plantes amb flors cada 15 dies per garantir una floració esplèndida i prolongada.

• Plagues i fongs: En ambients poc ventilats, les flors i les fulles poden veure's afectades pel fong Botrytis cinerea o la podridura grisa, i per l'aranya vermella en els molt secs. Als jardins hi ha una temptació real per als cargols i llimacs. Si veieu fulles grogues o seques, talleu-les.

• Després de la floració: Si voleu mantenir les cales fins a l'any que ve els donen descans durant l'hivern. Aturar el reg i deixar que les fulles s'assequin. Traieu el rizoma de la terra, netegeu-lo i deseu-lo; cal replantar-lo al final de l'hivern i regar-lo per despertar-se i emetre fulles i flors noves.

• Precaucions: En manipular les cales utilitzen guants ja que la saba és irritant.