Alls, cebes, moltes verdures de fulla verda com escarola, espinacs i ruca, arrels saboroses com la chirivía i tubercles exòtics com tupinambos... La varietat de verdures que pots plantar o plantar als campus del teu hort a la tardor segueix sent bastant àmplia, encara que sempre estarà condicionada per la teva regió climàtica i el seu règim de gelades i baixes temperatures.

ALL I CEBA

All i enrenou (Allium sativum)

L'all se sol sembrar al novembre, encara que també es pot fer a l'octubre. És un cultiu de cicle llarg que germina tímidament a l'hivern, creix i engsus durant tota la primavera, i no es cull fins a finals de primavera o principis d'estiu, havent-se assecat a terra. Els alls tendres o els enrenou són els mateixos alls però es cullen durant la primavera, quan encara està tendre i abans que la bombeta s'espessi.

Cebes i calots (Allium strain)

Es poden plantar al setembre i octubre per collir a partir de finals d'hivern. Els calots s'obtenen sembrant bombetes de ceba madura 'Gran blanc tardà de Lleida'.

ARRELS I TUBERCLES

Chirivía (Pastinaca sativa)

Aquesta saborosa arrel que recorda a una pastanaga pàl·lida pot allargar la seva temporada de plantació fins a l'octubre, fins i tot a l'altiplà.

Rabanitos (Raphanus sativus)

Tot i que es tracta d'una arrel de nap (que s'hauria de plantar al setembre com a molt tard), el seu ràpid creixement permet retardar algun bronzejat fins a l'octubre. 

Tupinambos (Helianthus tuberosus) ·

En clima mediterrani es poden sembrar aquests tubercles exòtics també en els mesos de tardor. Tenen un sabor que recorda a la carxofa i s'utilitzen principalment en cremes i purés vegetals. L'espècie pertany al mateix gènere que el gira-sol i és nativa d'Amèrica.

PÈSOLS I BEBAS

Pèsols (Pisum sativum) Una altra plantació tardana: es pot fer a la tardor i en certes zones fins i tot a l'hivern.

Mongetes (Vicia faba)

Es sembra al mateix temps que l'all i té un cicle similar. Quan arribi la primavera podràs collir aquest deliciós i nutritiu llegum.

COLES I GRELOS

Coles (Brassica oleracea)

A les regions més fredes el millor és concentrar les plantacions de cols a l'estiu perquè tingui temps de créixer i fer-se fortes quan arribin les gelades, que després suportaran bastant bé. A les zones climàtiques més suaus, els cérvols encara es poden sembrar al setembre i fins i tot a l'octubre, per ser consumits a partir de març.

Grelos (Brassica rapa var. rapa)

Es poden sembrar a l'octubre per gaudir d'aquesta delicadesa gallega al febrer, que és quan floreix i es cull tradicionalment.

VERDURES DE FULLA VERDA

Escarola (Chicorum endivia)

L'escarola està plantada al setembre per consumir a l'hivern, però en climes suaus la plantació es pot allargar fins a l'octubre. Recorda que a les regions més fredes és aconsellable protegir amb manta tèrmica o microtúnel totes les verdures que es conreen per la seva fulla.

Dent de dandelion (Taraxacum officinale)

Fins a l'octubre es pot sembrar aquesta animada de fulles amargues que es consumeixen en amanida igual que els pètals de les seves flors.

Enciams (Lactuca sativa)

Idealment, plantar diversos tanges d'enciam cicle invers al setembre (com el 'Trocadero') per consumir entre novembre i desembre. Però fins i tot en zones de l'altiplà es poden estirar algunes plantacions fins a l'octubre, escollint varietats resistents al fred i protegint-les bé de les gelades.

Espinacs (Espina oleracea)

Durant els mesos de setembre i octubre es poden sembrar els espinacs directament a terra. Mantingui les llavors embolicades en un drap humit la nit anterior per accelerar la germinació. L'ús dels campus ajudarà a la collita anar més enllà. Si els escanegen durant aquests dos mesos tindràs espinacs de desembre a abril.

Ruca (Eruca sativa)

Idealment, sembrar al setembre per consumir-lo al novembre i desembre, però a l'octubre es pot posar una ronda més per al final de l'hivern. Si el talles sense arrencar-lo, tornarà a créixer i podràs continuar collint.