Què són els antioxidants?

Un antioxidant és una molècula capaç de retardar o prevenir l'oxidació d'altres molècules. Les reaccions d'oxidació són essencials per a la vida, però també poden ser perjudicials quan produeixen radicals lliures, que inicien reaccions en cadena que poden danyar, alterar o matar cèl·lules. Aquesta oxidació cel·lular nociva (estrès oxidatiu) s'ha associat amb la gènesi de patologies neurodegeneratives com l'Alzheimer, els accidents cerebrovasculars o alguns càncers.

Els milers de flavonoides (del llatí flavus, groc), pigments que les plantes són capaços de sintetitzar induïts per l'espectre cromàtic de la llum, exerceixen acció antioxidant. Se'ls atribueix efectes antiinflamatoris, antivirals i antial·lèrgics, i un paper protector contra les malalties cardiovasculars, alguns càncers i diabetis mellitus, entre altres patologies. El cos humà no pot produir-los, per la qual cosa necessàriament ha d'incorporar-los a través d'una dieta variada i equilibrada.

Nombrosos estudis científics se centren actualment en investigar l'acció antioxidant dels diferents flavonoides, així com els beneficis per a la salut dels carotenoides i vitamines A, C i E.

FRUITS VERMELLS CONTRA RADICALS LLIURES

Nabius vermells i blaus (Vaccinium spp.)

Els nabius són considerats la baia comestible més rica en antioxidants. Encara que a menor escala, també estan continguts en el blues més dolç, el color del qual revela la presència d'un pigment de proanthocyanina ric en diversos antioxidants. A més, els nabius proporcionen la dieta amb carotenoides beta-carotè, zeaxantina, luteïna i petites quantitats de vitamines C (fresques) i E.

Groselles negres i vermelles (Ribes nigrum i Ribes rubrum)

El poder antioxidant de les groselles negres duplica la de les groselles vermelles, i és una de les més altes. L'explicació es troba en les antocianines, flavonoides presents en la seva polpa fosca. A més, 100 grams d'aquestes baies fresques tripliquen el valor diari recomanat (VDR) de vitamina C (181 mg / 301%)*. També proporcionen una petita però significativa quantitat de provitamina A.  

Moras (Rubus fruticosus)

Les baies dolces de mora, com altres baies, tresor valuosos fitonutrients, com vitamines, minerals, fibra i tot un repertori d'antioxidants: antocianines, àcid elàgic, quercetina, àcid gàlic, cianidina, pelargonidina, catechol, kaempferol i àcid salicílic. A més, 100 grams de mores fresques proporcionen 23 mg de vitamina C, 35% de VDR*.

Gerd (Rubus idaeus)

Entre les fruites el consum dels quals ajuda a neutralitzar els radicals lliures també hi ha gerds. Proporcionen una alta dosi de vitamina C (47%*) i E (9%*), a més d'una sèrie de flavonoides, incloent l'antocianina a la qual deuen el seu color, quantitats més petites de carotenoides i manganès (29%*), que el cos utilitza com a cofactor d'un enzim antioxidant.  

Maduixa i maduixa (Fragaria vesca i Fragaria x ananassa)

Cent grams de maduixes fresques o maduixes cobreixen gairebé el 100% de la vitamina C VDR (98%*). A això se li afegeix el seu alt contingut de flavonoides com l'antocianina, a la qual ha de tenir el seu intens color vermell, àcid elàgic (taní) i minerals com el manganès (17%*). Tot això fa d'aquesta deliciosa fruita una de les més antioxidants i per tant beneficioses per a la salut.