Una de les espècies més beneficioses en horts i jardins és l'abella, responsable de la pol·linització del 80% de les nostres plantes. Però no són els únics insectes aliats de l'hortelan: papallones, arnes, abelles també actuen com a pol·linitzadors, i, crisops i algunes vespes silvestres ajuden en el control biològic d'insectes nocius. No obstant això, aquesta fauna útil sovint es veu afectada per fitosanitaris que s'apliquen per controlar plagues i fongs. Afortunadament avui en dia hi ha insecticides i fungicides que no els causen danys. Revisem components amigables amb les abelles.

Les relacions simbiòtiques entre plantes, animals, fongs i tot tipus de microorganismes són una pràctica generalitzada en la natura. Sense abelles, per exemple, hauríem d'oblidar-nos de fruites com tomàquets, albergínies, pastanagues, pomes, cogombres o carbassons. Per aconseguir un quilo de mel has de visitar 750.000 flors! No és estrany, doncs, que siguin responsables de pol·linització del 80% de les nostres plantes.

Papallones, abelles, abelles silvestres i alguns tipus de mosques se sumen al treball de pol·linització de les abelles. Altres insectes útils marietes, crisòpas, certes vespes devoren els que causen danys a les plantes.

Hi ha maneres eficaces de combatre plagues nocives i fongs sense causar danys col·laterals a la fauna beneficiosa.

Danys col·laterals

No obstant això, sovint passa que protegint les nostres plantes de plagues i malalties provoquem la mort d'aquesta fauna beneficiosa per als cultius i l'equilibri dels ecosistemes. La població mundial d'abelles està experimentant serioses dificultats a causa d'una sèrie de factors, incloent l'ús de certs productes fitosanitaris. Alguns insecticides químics, per exemple, causen desorientació, de manera que no poden tornar al rusc.

Afortunadament hi ha maneres eficaces de combatre plagues nocives i fongs sense danys col·laterals a la fauna beneficiosa. Busca al teu Centre de jardineria La Noguera fitosanitaris amb els següents ingredients:

• Pirerina

És un compost orgànic extremadament eficaç, obtingut a partir de flors chrysantemum cinerariaefolium. Actuar per contacte i ingestió immediatament sobre pugons, mosca blanca, erugues, àcars i cohinillas. Es degrada molt ràpidament sense deixar residus. Per tal de no afectar les abelles i altres pol·linitzadors s'ha d'aplicar al capvespre. Només l'extracte pur de pirerina natural, sense butòxid de peperonyl, es considera orgànic.

• Extracte de Neem

És un oli obtingut de l'escorça, arrels i fulles de l'arbre neem (Azadirachta indica). No és tòxic, sinó que funciona inhibint els processos químics i fisiològics dels insectes. Com que és un extracte natural es degrada ràpidament i en principi no perjudica les abelles i les afecta principalment les etapes joves dels pugons, mosca blanca, erugues, àcars, etc.

• Bacillus thuringiensis 'Kurstaki'

Les espores i toxines d'aquest bacteri són un insecticida eficaç que només actua sobre un petit espectre d'espècies. S'ha d'aplicar quan la plaga ja ha afectat les plantes, per poder estar en les seves primeres etapes. S'utilitza principalment contra erugues, papallones blanques i també contra l'escarabat de patata.

• Extracte d'all

Més que un insecticida, actua com un repel·lent preventiu que espanta les plagues abans d'instal·lar-se. També serveix com un tonificant que estimula el creixement i les defenses.

• Oli de l'oli

Apte per a l'agricultura ecològica, aquest oli vegetal s'utilitza durant tot l'any en arbres fruiters i plantes hortofructícoles i de jardí. Crear una pel·lícula sobre insectes a la superfície, espantant-los. S'utilitza contra pugons, garrins, mosca blanca i àcars. És molt eficaç contra els ous.

• Sabó de potassa

Aquest sabó 100% biodegradable dissol la cutícula suau d'insectes com pugons, garrins, àcars i mosca blanca. Es pot barrejar amb alguns insecticides de contacte (comprovar la compatibilitat en l'envàs) augmentant així la seva eficàcia. També dissol les melasses generades pels pugons.

• Fosfat fèrric

Aquest formulat produeix un esquer ecològic per controlar cargols i llimacs, que no afecta animals de companyia, insectes i microorganismes beneficiosos. Quan es descomposa porta fòsfor i ferro a terra.

• Equisetonina

S'obté de l'equiset o cua de cavall (Equisetum arvense). És totalment biodegradable i amb un efecte afegit tonificant i foliar. És eficaç en la prevenció de l'òxid, la floridura i el míldiu.

• Tricodermas

El fong Trichoderma harzianum s'utilitza com a fungicida, ja que competeix amb alguns patògens, com Botrytis, Rhizoctonia o Fusarium. Normalment s'aplica al sòl per protegir les arrels d'aquests fongs nocius.

Els fungicides multivalents contra l'òxid i la floridura basats en Difeconazol o Myclobutanil no són tòxics per a les abelles. Per combatre la botrytis, que causa podridura en maduixes i tomàquets, es poden utilitzar productes amb Ciprodinil o Fludoxionil.