Descripció

Aquest petit arbre o arbust, les branques del qual plenes de baies vermelles són un símbol de Nadal, és natiu de l'oest i el sud d'Europa. És una espècie diioetiana, per tant les flors femenines i masculines es produeixen en diferents peus; s'han desenvolupat nombrosos cultivars masculins i femenins amb diferents qualitats ornamentals. Al terra del jardí es pot arribar fàcilment de tres a sis metres d'alçada. Són bastant lent creixement.

Test i fulles

La porta pot ser allargada o piramidal, depenent de la varietat. L'escorça és llisa i amb el temps el seu to verdós es torna gris. Les fulles són perennes, coriàcies i generalment luxurioses i de color verd fosc a la biga, i mat i més lleuger a la part inferior. També hi ha grèvol de fullatge variegat: verd amb marges de plata o or, o groc amb vores verdes. Les fulles són agudes i se'ls proporcionen espines afilades a partir d'aquí el nom de l'espècie: aquí, espines; foli, fulles; fulles planes i de vora llisa poden aparèixer a les branques més altes dels espècimens adults.

Flors i fruites

De maig a juny emeten flors blanques perfumades i mels. En els peus femenins donen pas a la tardor a les característiques baies vermelles, que en alguns cultivars són de color taronja o groc; són tòxics. Per donar els seus fruits han de ser pol·linització per un peu masculí; en necessites un per cada deu grèvol femení.

Cultiu i cura

És clau triar bé on plantar grèvol, ja que toleren els trasplantaments malament. Necessiten un sòl humit però ben drenat, ric i preferiblement no calcari, i un lloc en semi-truja lluminosa, protegit del vent. Les variegates requereixen sol. Suporten la contaminació i el fred intens. S'utilitzen com a espècimens aïllats, en tanques (es permeten testos forts) i fins i tot en testos en patis i terrasses.

 Temperatura mitjana-baixa

 Semi-truja

 Qualsevol, però mullat

 Reg moderat

 Fulles perennes

 Flor: Maig-Juny

 Baies vermelles als peus de les femenines