Quan comença el fred de tardor, el liquidámbar es prepara per oferir un dels girs cromàtics més cridaners de la temporada. L'or, el taronja i tots els tons vermells, des de l'escarlata fins al bordeus, es fan càrrec del fullatge d'aquests magnífics arbres... Les seves diferents varietats només multipliquen aquest espectacle radiant que acaba amb la caiguda de les fulles.

La tardor del liquidámbar és, juntament amb la dels aurons, una de les festes cromàtiques més esplèndides de la temporada. Entre octubre i novembre, la imponent silueta verda d'aquest arbre natiu de l'est d'Amèrica del Nord està vestida de groc, taronja, vermell, bordeus, violeta... Un espectacle que també podem gaudir en una regió climàtica tan diferent de la d'origen: El Liquidambar styraciflua està present en els boscos urbans de moltes ciutats, parcs i jardins d'Espanya. No obstant això, és al nord on arriba als seus cims gràcies a la humitat ambiental i al clima temperat.

Fulles grans lobulades

Les fulles són particularment boniques: brillants, grans d'entre 8 i 16 centímetres de llarg i entre 10 i 18 d'ample i palmeres (com les d'aurons), amb cinc lòbuls, de vegades set, acabats profunds i punxeguts, amb marges dentats. Quan el vent sacseja les branques, els llargs àriols de les fulles produeixen un bell moviment.

Menció a part mereix el tronc, espigolat i especialment bonic per a les peculiars escletxes de l'escorça. Normalment és un sol tronc, encara que els espècimens de diversos troncs es poden obtenir d'alguns cultivars. El seu nom genèric, Liquidambar, ambar líquid, es refereix a la substància fragant resinosa que produeix.

Entre març i maig, el liquidámbar emet flors masculines i femenines (és una espècie monolírica). Són insignificants, però donen pas a càpsules esfèriques d'uns 3-3,5 centímetres, millorades amb broquetes gruixudes, que romanen tot l'hivern.

 

Condicions de cultiu

Liquidambar styraciflua és un arbre lliure de manteniment que tolera la contaminació ambiental i la pavimentació, però requereix espai per créixer i certes condicions. És una espècie molt rústica (zones 5-9), capaç de suportar temperatures de fins a -29º, però no el calor intens i les sequeres prolongades, que provoquen l'assecat del fullatge i el debilitament progressiu de l'arbre.

• Situació: Per oferir un bon efecte de tardor necessita sol complet, encara que en zones molt càlides es necessita una ombra protectora a partir del migdia que t'alleuja l'excés de calor a l'estiu i la baixa humitat ambiental. És important obtenir el lloc des del principi, perquè a causa del seu tipus d'arrel, pivotant, no porta trasplantaments bé. Tot i que resisteix moderadament el vent, no es recomana plantar-lo a primera línia de mar.

• Substrat: Ha de ser fèrtil, profunda, fresca o mitjana humitat, ben drenada i lleugerament àcida i sorrenca. Tolera sòls humits i pot viure en pedra calcària, encara que amb el risc de patir clorrosi i lluir una coloració otonyal més baixa. En el moment de la seva plantació és aconsellable proporcionar fertilitzants en el forat de plantació.

• Reg: Durant els primers tres o cinc anys es necessitarà reg freqüent a l'estiu i més espaiat a l'hivern. Un cop ben establert, no hi ha necessitat de regar-lo.

• Plagues i malalties: No és propens.