Com a plantes d'interior són immillorables per les seves flors de formes, colors i patrons fascinants, fins i tot perfumats. Aquesta sofisticació ja no és sinònim de dificultat en el cultiu. Les que esmentem en aquestes pàgines són senzilles de créixer i mantenir. Fixeu-vos en com es veuen en testos combinats!

Cada espècie i varietat exigeix unes condicions de cultiu i cura específiques, però en general comparteixen una sèrie de requisits que els permeten compartir espai. Requereixen abundant llum, però fora del sol directe, que crema les fulles. Un indici: el fullatge adquireix un to blavós quan és escàs, i groc si és excessiu; El color normal és el verd enciam. Aprecien les temperatures suaus i estables i la humitat ambiental.

Poc reg i fertilització constant

Les orquídies necessiten poca aigua un error molt comú és regar-les excessivament i un fertilitzant constant amb un fertilitzant específic molt diluït per a orquídies (si és setmanal, la meitat de la dosi). Perquè les arrels i el substrat humiten homogèniament, el millor és regar-les submergint l'olla en una galleda amb uns tres dits d'aigua de baixa mineralització (especialment lliure de calç) a temperatura ambient (mai fred), i deixar que dreni bé per evitar que s'arremolingui a la base. S'ha de fer al matí. El següent reg s'ha de realitzar quan el substrat es percep sec i l'olla es nota amb poc pes. L'excés d'aigua sol provocar la caiguda de les flors i danyar les arrels.

Quan fa calor o hi ha molta sequedat ambiental és recomanable ruixar amb aigua la superfície del substrat i les arrels que apareixen, així com el fullatge (mai les flors).

Cada dos o tres anys, les plantes necessiten un canvi d'olla (només ha de ser transparent en epífits com la falange) i el substrat. És important que la nova sigui especial per a les orquídies per assegurar una bona aeració de les arrels i un drenatge perfecte.

Ben tractades, les orquídies responen amb una floració que pot durar diverses setmanes, fins i tot mesos, i torna a florir.

Singular tots i cadascun

La selecció d'orquídies s'estén molt més enllà de la popular Falangopsis. Les opcions són innombrables: Paphiopedilum les curioses sabatilles de Venus, Miltonia i Miltoniopsis, Dendrobium, les tiges del qual recorden una canya de bambú, Zygopetalum, Oncidium, Cymbidium, Brassia... gèneres que han donat lloc a innombrables cultivars i amb ells a una àmplia varietat de colors, combinacions i patrons en les flors. Però, a més, s'han aconseguit híbrids intergeneracionals d'excel·lent comportament i una floració que sol durar diverses setmanes, com la Colmanara, que produeixen varetes llargues adornades amb un gran nombre de petites flors perfumades, i la Vuylstekeara, les anomenades cambries. Moltes d'aquestes orquídies apareixen en els testos combinats de la foto de dalt.