S'acosta l'hivern i amb ell les temibles gelades, els forts vents, la neu i les gelades. Moltes plantes necessitaran que prengui precaucions, si voleu que surtin bé d'aquests efectes negatius. Hi ha una sèrie de tècniques que et permetran donar a tothom el tipus de protecció que necessita.

Entutorar i protegir els arbustos

Si són de transport vertical, caldrà tutoritzar els arbres i arbustos perquè el vent no els faci caure. Si fos necessari, es podria col·locar un parapet permeable en zones molt exposades del jardí.

Els arbustos acabats de plantar o molt joves, susceptibles de gelades o que poden ser tallats pel pes de les nevades, hauran d'estar lligats amb una ferida de corda al voltant, en forma d'espiral, al seu vèrtex, de manera que passin el primer hivern protegits i aclimatats (dibuixant a l'esquerra).

Protecció dels arbres joves

Els arbres acabats de plantar han d'estar entutoritzats perquè el vent no els mogui i les arrels arrelin. Compte amb els llaços dels tutors: perquè no mal malquin el tronc és convenient cobrir-lo amb jute burlap; les brides poden ser de goma, amb pinça corredissa, o cordes de jute entrellaçades.

Conservar les tanques

Les tanques generalment funcionen com a veritables barreres protectores per a altres plantes, però l'acumulació de neu i aigua a la superfície pot danyar-les. Per protegir-los és convenient podar-los amb un lleuger pendent a la zona alta, de manera que no es dipositarà la neu i l'aigua exercint sobrepès.

Si hi ha risc de gelades

Donat el risc de gelades, el millor és que el sòl estigui humit,ja que això tindrà una major inèrcia tèrmica. Això és especialment important per a les plantes d'olla en test. Si, a més, l'engolim amb emmultament (mulch, escorça de pi, palla), molt millor.

Aigua a les hores centrals del dia.

Embolicar amb burlap, tapes o embolicar bombolles les olles de la terrassa per evitar que es trenquin a causa del fred.

En general, si s'esperen gelades, no és recomanable fertilitzar amb fertilitzants rics en nitrogen, ja que activant el creixement de la planta afavoreixen el desenvolupament de brots tendres, que són més sensibles a l'efecte del fred nocturn.