Aquestes plantes sense flors ni fruits van aparèixer fa 300 milions d'anys sobre la faç de la Terra. Gairebé sempre perennes, de mides i formes molt diverses, el seu color captiva amb matisos que van des d'un verd fresc i brillant a un fosc blavós.

De les restes fòssils es dedueix que les falgueres van sorgir en l'era primària. Va ser al període Carbonífer quan les condicions climàtiques (emanació d'aigües calentes que van donar lloc a pluges intenses, humitat alta, ambient temperat i zones pantanoses) van afavorir el massiu desenvolupament d'aquestes espècies vegetals tan diverses en les seves formes, hàbitats, maneres de reproduir-se i mides.

Hi ha falgueres de tan sols uns mil·límetres i altres tan grans com arbres, capaços d'aconseguir entre 10 i 25 metres. La majoria de les falgueres que predominaven en el període Carbonífer es van extingir, però alguns dels que van sobreviure van donar lloc evolutivament als quals es coneixen en l'actualitat.

Algunes falgueres es poden conrear a l'aire lliure a les zones més obagues dels jardins d'ombra. Si es cultiven a l'interior, necessitaran humitat alta i una temperatura constant que no baixi de 14 º.

Geogràficament les falgueres són més abundants a les regions equatorials i tropicals humides, però també hi ha espècies en les zones més fredes de l'planeta i fins i tot en àrees desèrtiques.