Alfàbregues que fan olor de llimona, de canyella, de clau d’espècia, de regalèssia... Les coneixes? Hi ha poques aromàtiques de ofereixin tantes varietats com aquesta fragant herba molt valorada per la gastronomia italiana i la del sud-est asiàtic.

Aquestes notes aromàtiques permeten experimentar nous usos a la cuina.

 SENSE L’AROMÀTICA ALFÀBREGA NO existiria el pesto, la salsa que converteix uns senzills espaguetis en un plat d’exquisit sabor. És, a més, un magnífic complement del tomàquet madur. També intervé en les exòtiques cuines del sud-est asiàtic, i fins i tot s’utilitza per a sorbets i postres.

L’alfàbrega (Ocimum basilicum) és moltes alfàbregues en realitat. Des de la ‘Gegant Genovesa’ o ‘Grand Vert’, de fulles grosses i amples, que acostuma a utilitzar-se per al pesto, i la ‘Nana Marsellesa’, molt perfumada, fins a la varietat minimum o ‘Fulla Fina’, l’anomenada alfàbrega grega, de fulles petites i forma de bola, ideal per a petits testos. O la ‘Chianti’, de fulles porpres... Fins aquí totes varietats que aporten l’aroma habitual.

Amb notes d’espècies

Però, a més, hi ha una sèrie d’alfàbregues en perfum de les quals ofereix matisos especiats:

• Canyella: La ‘Cinnamon’, per exemple, de fulles mitjanes i flors morades, desprèn una forta aroma a canyella i clau d’espècia.

• Clau d’espècia i gingebre: Les grosses fulles de la varietat purpurascens fan olor de clau d’espècia, pebre, gingebre... A més, són

d’un preciós color porpra, que en els cultivars ‘Opal’, ‘Dark Opal’ i ‘Purple Ruffles’ és tan fosc que s’apropa al negre.

• Llimona: Les notes cítriques de l’alfàbrega Ocimum citriodorum i el cultivar ‘Sweet Lemon’ acostumen a ser presents a la cuina d’Indoxina. Són ideals per a conrear en test. A més, la seva olor repèl els mosquits.

• Regalèssia: La varietat glycyrrhiza, en canvi, destaca per una potent aroma a regalèssia. S’utilitza en sorbets, gelats i melmelades, i també en amanides i infusions. Així mateix apareix en la cuina asiàtica. És una planta bonica que llueix matisos vermellosos en els brots nous. També espanta els insectes.