Aquests “bitxets verds que apareixen en els botons dels rosers". O aquests altres que de la nit al dia provoquen que el verd de les fulles, fins fa uns dies brillant, es vegi ple de picades i comenci a opacarse i empal·lidir. ¿I aquesta melassa que atrau les formigues ...? Estem davant la cara menys amable de la jardineria i es diu plagues. Aquí et ensenyem les més comuns perquè sàpigues detectar-les i puguis controlar-les.

Quan apareix una plaga (o un fong) el primer que cal preguntar-se és si les plantes gaudeixen de les condicions de cultiu correctes. Si disposen de el substrat adequat i reben la quantitat de llum, aigua, abonament i humitat ambiental necessàries seran menys propenses a ser atacades per una plaga o emmalaltir.

• Revisions rutinàries i acurades. Examinar les plantes amb constància i deteniment és indispensable per a detectar les plagues amb prou feines es manifestin. Aquesta rutina i l'actuació immediata faciliten els tractaments i minimitzen els danys.

• Plantes endreçades. Les fulles seques i les males herbes serveixen de refugi a les plagues i malalties. S'han d'eliminar de seguida.

• Un tractament adequat i ben aplicat. Encertar amb el fitosanitari i administrar correctament, respectant les indicacions del fabricant sobre dosi, repetició del tractament i consells de manipulació, asseguren els millors resultats. 

Existeixen productes insecticides-acaricides que serveixen per controlar diverses plagues alhora. Els sistèmics són absorbits per les plantes i circulen per la saba permetent fer front fins i tot a les plagues més amagades. També poden actuar per contacte o xoc, per ingestió o per inhalació. No dubtis a consultar el tractament en el teu centre de jardineria La Noguera.  

• Aplicar tractaments preventius. Entre març i abril i entre setembre i octubre convé realitzar aplicacions que impedeixin l'assalt de plagues i fongs, que també desperten amb l'arribada de el bon temps. En les plantes llenyoses és molt eficaç aplicar oli mineral al novembre i gener-febrer.

• El deure de protegir la fauna útil. A l'efectuar les aplicacions és molt important evitar que es vegin afectades les abelles i altres insectes beneficiosos, i el medi ambient. Per a això s'ha de tenir en compte la toxicitat del fitosanitari i aplicar-lo al vespre, que és quan la fauna útil és menys activa, així com evitar els dies de vent.

Pugons (+ formigues i fong negreta)

Els "bitxets verds" (a la foto de dalt a l'esquerra, en els brots d'un roser) també poden ser negres (foto de baix a l'esquerra, en una artemisa) o d'altres colors ... i s'assenten en el fullatge tendre i els botons per succionar la saba, debilitant a la planta i causant deformitat en les fulles. Segreguen una melassa que atrau les formigues (foto de dalt a la dreta, en un Viburnum lucidum) o propicia l'aparició de fong negreta o fumagina (foto de baix a la dreta), que desllueix l'aspecte de les plantes i dificulta la fotosíntesi .

Els pugons es veuen afavorits per l'excés d'abonament, l'ambient sec i la sobreabundància o falta de reg o de sol.

Entre els fitosanitaris que serveixen per controlar-los n'hi ha ecològics com l'extracte d'ortigues o els basats en piretrines i oli de colza. Les marietes contribueixen al seu control biològic.

L'aranya vermella i la seva veloç proliferació

D'un dia per l'altre, les lluents fulles noves del teu cítric s'han omplert de diminuts punts. És aranya vermella, un diminut àcar de gran capacitat reproductiva i efectes irreversibles. Una vegada que ha atacat l'únic que es pot fer és tallar els danys podant les parts molt afectades i aplicar immediatament un acaricida. Si es deixa avançar la infestació, la planta pot patir la pèrdua total del fullatge i debilitar fins a morir. 

Totes (rebels) cotxinilles

Poden ser marrons i ceroses, blanques, d'aspecte sec i pulverulent, cotonoses, o estriadesSón insectes xucladors que causen gran debilitat a les plantes i danys moltes vegades irreversibles en el fullatge perenne. També generen melasses. Són molt persistents i difícils d'eradicar. Afecten tant a les plantes d'exterior com d'interior en ambients secs, càlids i poc ventilats. Si l'exemplar és petit es poden eliminar a mà amb un drap humitejat amb aigua i sabó de potassa i molta paciència. Els fitosanitaris sistèmics són de gran ajuda.

¿Fulles amb masses de punts blancs?

Si les fulles exhibeixen gran quantitat de punts blancs, segurament sigui per l'activitat d'insectes xucladors com els cicadèl·lids, els anomenats "saltahojas o chicharritas". Actuen sobre les plantes perforant el teixit vegetal, produint efectes no només antiestètics sinó donant entrada a virus i bacteris dels que són vectors (també els pugons). L'actuació ha de ser immediata (i periòdica), amb un producte que potenciï la capacitat de defensa de les plantes de manera sistèmica i alhora elimini les nimfes per contacte o ingestió.