Si alguna cosa ha quedat clar en aquests últims mesos és que passarem més temps dins de casa, ja sigui teletreballant o simplement refugiant-nos en ella. La nova normalitat ens trobarà més casolans que mai! Major raó per aprofitar tots els beneficis que proporcionen les plantes. La biofilia és tendència!

És ben sabut per tots que les plantes aporten nombrosos beneficis mediambientals: produeixen oxigen, capten diòxid de carboni, generen humitat i filtren substàncies volàtils ... També sabem que la seva presència té un impacte positiu en l'estat d'ànim: les plantes donen alegria, el verd calma i apaivaga, cuidar entreté, ens demanen que ens moguem per atendre-les i gaudir-les ... Ja només això justificaria omplir la casa de plantes.

El poder sanador de les plantes. No obstant això, la influència de les plantes pot ser fins i tot més profunda. "Els efectes de les qualitats de la natura a la salut no són només espirituals i emocionals, sinó també físics i neurològics", deia el neuròleg i escriptor Oliver Sacks (Everything in its place, col·lecció d'assaigs pòstums, 2019). "No tinc dubtes que plasmen canvis profunds en la fisiologia de el cervell, i potser també fins i tot en la seva estructura".

"Els efectes de les qualitats de la natura a la salut no són només espirituals i emocionals, sinó també físics i neurològics", deia el neuròleg i escriptor Oliver Sacks.

Sacks va escriure que en 40 anys de pràctica mèdica només havia trobat "dos tipus de teràpies no farmacèutiques importants per a pacients amb malalties neurològiques cròniques: la música i els jardins". "No puc dir exactament com exerceix la naturalesa seus efectes calmants i organitzatius en els nostres cervells", admetia, "però he vist en els meus pacients els poders reparadors i guaridors de la natura i els jardins, fins i tot en aquells amb discapacitats neurològiques profundes. En molts casos, els jardins i la natura són més potents que qualsevol medicació ".

Com portar la biofilia a l'oficina verda de casa?

Què has de fer perquè les plantes converteixin l'espai on teletreballes en un ambient més agradable, saludable i bonic? És fàcil: deixar que el verd del fullatge i la seva frescor exerceixin les seves múltiples funcions, entre elles contribuir a la relaxació i alleujar l'ansietat, una necessitat imperiosa a hores d'ara.

Per reconnectar amb la natura dins de casa n'hi ha prou la companyia d'alguna, diverses o moltes plantes la varietat d'espècies i mides és enormement, ¡les que càpiguen!

• Pensa en les plantes com la característica més important de l'espai. Aquesta és la regla d'or del dissenyador Alexander Bond, fundador de Biophilic Designs, a Londres. "Estem habituats a veure-les i tractar-les com un element accessori, però si l'oficina a casa s'enfoca en les plantes com un tret principal, tot l'ambient es percep immediatament molt més natural i lliure", sosté. Convençut que els éssers humans no estan fets per treballar en un entorn sense plantes, les seves masterclass de disseny amb plantes són tota una font de consells. Aquí van dos:

• Tria les plantes adequades. El dissenyador assegura que les diferents plantes provoquen diferents emocions, de manera que és important decidir quin o quins es volen com a companyia. Una forma d'esbrinar-ho és visualitzar amb calma l'atmosfera de treball que es desitja i fer la selecció a continuació. Les opcions són molt àmplies: plantes verdes d'aspecte plomós i suau com les palmeres i les falgueres, de fulles amples i toves com els espatifilos, frondoses com els ficus, sofisticades com les orquídies i bromelies, o plenes de punxes tot un caràcter ! com les iuques i cactus ... En la secció de plantes d'interior del teu centre de jardineria La Noguera veuràs quantes opcions existeixen.

És fonamental que tinguis en compte les dimensions de l'espai: plantes petites per als petits, o solament una i important en un racó estratègic. Recorda també que pots recórrer a les plantes penjants, tan decoratives, que produeixen un gran efecte des testos suspesos o col·locats en mobles alts.

• Sigues tàctil amb les teves plantes, recomana Alexander Bond, ja que tocar-les connecta amb la natura. Es tracta de tenir un vincle amb elles, una relació que es construeix amb les cures i el gaudir.