Aquesta planta d'extraordinària floració, resistent a la calor tòrrida i el sol més calent, sempre té noves sorpreses. Cada any més colors, més flors, més grans o més petites i copioses, plantes més compactes, penjolls...

La Petúnia va arribar als jardins europeus al voltant de 1840, quan va començar l'època victoriana de coloristes parterres. I fins al dia d'avui. Aquesta planta d'origen sud-americà s'ha hibridat des de 1880, donant una idea de la gran quantitat de cultivars que ha donat lloc. I la tasca no deixa de buscar noves gammes i combinacions, curolles més grans o més petites, flors més llargues, més dures, compactes, plantes penjants... Només ha d'acostar-se al teu centre de jardineria La Noguera per veure quantes maneres es presenta la Petúnia avui, en companyia feliç dels seus parents propers, les calibrachoas, amb les quals s'han creuat les petchoas úniques.

Les petúnies utilitzades en els jardins són plantes de temporada que floreixen sense desmais d'abril fins a l'arribada del fred de tardor, entre octubre i novembre. Per florir en abundància necessiten sol ple o ombra parcial, reg moderat (deixant el sòl sec enmig) i un fertilitzant continu per a plantes de floració. Es consideren de baix manteniment.

Totes ells són Petúnia x hybrida. Les més comuns són les plantes baixes i compactes, ideals per a parterres, encara que també es poden utilitzar en massissos i jardineres. Però en molts altres híbrids s'han assolit característiques particulars. Mira les quatre que et presentem en aquest article.

Petchoa'BeautiCal'

Llançat el 2018, aquest híbrid que combina les millors qualitats de petúnies i calibrachoes, exhibeix colors inèdits a l' univers Petúnia: groc amb caramel ('groc caramel'), taronja fosc ('canyella'), rosa amb groc, taronja centre i tocs marrons ("Rosa de raigs"), crema de color groc i taques marronoses ('vainilla francesa') i una Borgonya vellutada ('Bordeus'). Els arbustos són compactes i arrodonits, de 25-30 centímetres d'alt i 40-50 d'ample, convertint-lo en una planta ideal per a cistells i olles (fins i tot 10,5 a 15 centímetres).Són capaços de recuperar-se de la pluja més ràpid que les altres petúnies.

"Surfinia" de Petúnia

Són la versió penjant de les petúnies: híbrids vigorosos de pèndol llarg que semblen esplèndides en olles penjants, jardineres i fins i tot com revestiments de planta al jardí. Hi ha nombroses sèries de surfinies, amb flors en una àmplia gamma de colors. Al juliol, un lleuger retall de les tiges més llargues (no més del 20%) els ajudarà a preservar la forma i seguir florint amb Verve. És auto-neteja.

Petúnia 'Potunia'

A diferència de les surfinies, les potunies es caracteritzen per la seva bola en forma d'arbustos d'uns 25 a 50 centímetres d'alçada i diàmetre. Són especialment adequades per a testos o jardineres. Les flors de 5 a 10 centímetres de diàmetre — semblen colors radiants i fulles verdes lleugeres. Les potunies són molt compactes i vigorosos.

'Milliflora' de Petúnia

Petit, amb prou feines deu centímetres d'alçada i molt compacte, aquesta Petúnia vigorosa produeix mini flors molt abundants. Hi ha flor porpra, carmí, diversos tons de lavanda i salmó, vermell, Rosa, blanc, fins i tot rosat amb raigs blancs o centre... Forma arbustos arrodonits i s'utilitza generalment en arriats, petits Bores i olles combinades, on conviu amb altres plantes sense aclaparar.